BESØKSADRESSE:

Vetrlidsallmenningen 27
5014 Bergen
Telefon: 55 31 58 68
e-post: post@tannlegefrostad.no

ÅPNINGSTIDER:
man-fre 8-16

Vi er tilknyttet:

norsk helsenett

 

hovedmeny

Rotfylling (endodonti)


Inne i tannen er det et hulrom. Her finnes blodkar, nerver og bindevev. Det er denne delen av tannen som med et sammlebegrep kalles ”nerven”, eller pulpa på fagspråket. Nerven kan skades av ulike årsaker. Dersom skaden er for omfattende må nerven fjernes og hulrommet må fylles igjen av en rotfyllingsmasse. Dette gjøres vansligvis på et eller to besøk hos tannlegen.

 

Hvordan oppstår nerveskaden?

 

Det finnes to hovedårsaker til at en tann må rotfylles:

 

Tannskade/traume: Slår man av et stykke av tannen slik at nerven blir blottlagt kan det ofte føre til at tannen må rotfylles. Dersom et slag mot tannen ikke fører til at den knekker, men blir løs eller skifter stilling kan også nerven være skadet, men dette er da en skade som skjer i kjevebenet der blodforskyning til eller selve nerven blir revet av og føre til at nerven i tannen ødelegges. Vi sier at tennen er ”død”. Tannlegen vil kontrollere nervefunksjonen etter et traumet. Det vil ofte kreves gjentatte besøk for å få dette konstatert.

 

Nerveskade som følge av bakterier: Dersom et hull i tannen får stå ubehandlet over tid, vokser det innover i tannen og kommer tilslutt inn til hulrommet der nerven/pulpa befinner seg. Bakteriene fra hullet invaderer da nerven. Dette gir en betennelse inne i tannen. I mange tilfeller vil en slik betennelse oppleves som tannverk. I noen tilfeller kan betennelsen reverseres ved at tannlegen får lagt en fylling. Men dersom skaden på nerven er for omfattende, må tannen rotfylles.

 

Av og til kan ødeleggelsen av nerven gå langsomt, og skje tiltross for at du har fått gjort behandling av tannen. Da kan det gå flere år før det oppdages, enten ved at du får tannverk eller det kan oppdages tilfeldig på røntgen i form av en betennelse i kjevebenet.

KONTAKT | © 2013 TANNLEGENE FROSTAD